Terminem "żywność ekologiczna"
określa się żywność, której sposób wytwarzania jest zgodny z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady Europy ( WE ) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych z późniejszymi zmianami i oznacza żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej... (czytaj więcej)
Jest to żywność
która oprócz swojej odżywczej i kalorycznej wartości, powinna wpływać na poprawę stanu zdrowia, poprawę samopoczucia oraz przyczyniać się do obniżenia ryzyka choroby. Należy wiedzieć że pozostaje ona żywnością konwencjonalną (należą więc do niej produkty spożywcze przeznaczone do ogólnego, codziennego stosowania) i jest częścią normalnej diety, czyli nie może być podawana w formie tabletek, drażetek, kapsułek itp. Należy również zwrócić uwagę... (czytaj więcej)